dimecres, 14 de març del 2018

REVISTA FARISTOL


Aci teniu la crítica literària de la revista Faristol del mes de febrer  editada pel Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, on podem trobar cada mes, articles molt interessants i la crítica sobre diferents llibres classificats per edats feta per un equip de bons professionals.Si feu clic en l'enllaç vos portarà directament a la secció de crítica del mes de febrer.

Un exemple de crítica literària de la revista

El secret de l'avi


Carles Cano (València, 1957) va guanyar el Premi Lazarillo de Creació Literària 2016 ambEl secret de l'avi, un enfilall de contes que l'avi Nicolau es treu de la màniga i que explica als seus nets Maria i Miquel. L'avi parteix de qualsevol anècdota, experiència o objecte per explicar-nos la història d'una pirata filla d'un noble francès, un missatge en una ampolla trobada a la platja o un cadenat, un clauer amb la silueta de la torre Eiffel i un estri de pescar. L'avi té una imaginació desbordant que li permet inventar més històries que cabells té el cap, i això que té una tofa de pèl que Déu n'hi do! 
Independentment de la dificultat que pot haver suposat la recerca d'editor per publicar aquest original guanyador del Lazarillo, fet que ja comença a ser preocupant tant en la secció d'àlbum il·lustrat com de creació literària, el nom de Carles Cano és habitual de les publicacions per a infants i joves. La seva trajectòria, avalada per una cinquantena de llibres, ens mostra un autor dedicat de forma molt especial a aquesta edat de la qual ara estem tan orfes: llibres per a lectors d'entre 8 i 12 anys, presoners en l'actualitat de les sèries. 
Pel que fa a l'obra que tenim entre mans, un té la impressió que podia haver-se acabat en aquell punt o un conte abans o un després. I és que l'enfilall, malgrat prometre'ns un avi d'imaginació desbordant, acaba per oferir-nos tan sols cinc contes de tall diferent deixant-nos com a mig aire quan començàvem a trobar gust a la capacitat narrativa de l'autor. És un límit capritxós que dona la impressió que hi manca de donar forma a tota l'obra, com una de sola. 
Són especialment destacades les il·lustracions de Federico Delicado; el seu art beu d'autors de tant renom com el malaguanyat Enric Solves o d'en Manuel Boix. Ja fa temps que en podem gaudir i que, una vegada més, demostra tenir una capacitat d'evocació, geometria i composició de la imatge que el singularitzen. 
Joan Portell


La guineu i l'aviador


Una de les escenes que més han transcendit d’El petit príncep d'Antoine de Saint-Exupéry és la de l’amistat que neix entre el protagonista i una guineu. L'escriptor italià Luca Tortolini s’hi inspira per recrear, en aquest àlbum, l’amistat imaginària entre una guineu i el mateix Antoine.
Tot comença quan l’avió de l’Antoine té un accident en un bosc. Ell en surt una mica malparat, però també ho fa una guineu que queda malferida per l'impacte d'una peça. Ell en té cura, i d’aquí sorgeix una amistat que continua quan Antoine se l’emporta amb l'avió a la base militar on treballa. Allò que descriu i mostra l’autor d’una manera críptica i suggeridora és l’amistat cada cop més intensa i la immensa confiança mútua que s'estableix entre ells dos. Allò que li dona una força i una bellesa indescriptibles són les mides generoses del llibre i les il·lustracions a doble pàgina en tot el conjunt d’Anna Forlati. Colors tènues, composicions variades, alguns primers plans impactants, expressions fredes però alhora directes i múrries i, especialment, l’exuberància i la cura dels detalls i dels entorns i contorns que envolten els personatges i la seva amistat.
Un àlbum esplèndid, per recrear-s'hi en l'observació dels detalls, que engrandeix encara més la llegenda de la guineu domesticada pel petit príncep d’aquell llibre mític.
Pep Molist

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Fes el teu comentari....