dilluns, 2 d’octubre del 2017

REVISTA FARISTOL


Aquesta vegada vos presentem una revista que segur que vos agradarà:
 " FARISTOL".
És tracta d'una revista, editada pel Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, 
on podem trobar cada mes, articles molt interessants i la crítica sobre diferents 
llibres classificats per edats feta per un equip de bons professionals.


Si feu clic en l'enllaç vos portarà directament a la secció de crítica del mes de setembre.

Un exemple de crítica literària de la revista.



L’escriptora i il·lustradora Gerda Muller (Naarden, Països Baixos, 1926) presenta un llibre bell, útil i rigorós que no hauria de faltar a cap biblioteca i escola. 

Empesa per la intuïció que molts infants de ciutat coneixen les verdures directament al supermercat, l’autora ens convida a passar uns dies al camp, a l'hort dels avis de la Sofia, perquè coneguem de primera mà on neixen realment les verdures.

De fet, en tota l'obra de Gerda Muller s’endevina el gust per la botànica, l’amor per la natura i certa voluntat de mostrar els infants en contacte amb el món, al marge de la tecnologia.

El meu hort ens recorda algunes col·leccions que als vuitanta havia editat Joventut, a cavall entre el llibre de ficció i el de coneixements, on el dia a dia d’uns infants ens introduïa al món de la granja, de les estacions o dels animals domèstics. Com passava amb aquells, El meu hort és un llibre dels que acompanyen tot l’itinerari lector. Muller omple les pàgines d’escenes plenes de detalls, pintoresques, carregades de dolçor i amor. Aquesta vegada afegeix una línia negra a la seva tècnica habitual per perfilar millor les diferents verdures i opta per omplir gran part de les pàgines senars d’una imatge a sang amb una falsa perspectiva, per tal de poder veure alhora el sobre i el sota del terra de l’hort. Els més petits entraran al llibre justament per aquí, per les imatges d’aquest món bucòlic. 

A mesura que els lectors creixin arribarà la lectura del text i l'aprenentatge dels vuit tipus de verdures que tan bé mostren les guardes. El text central s’elabora a partir de diàlegs entre la Sofia i els avis, que de forma amena i didàctica van posant noms a tot allò que fan i veuen. Als marges hi ha petites explicacions il·lustrades que complementen el gruix informatiu, deixant respirar el text central.

El llibre ha estat revisat científicament per dos experts del Jardí Botànic de París i inclou un petit glossari i un índex. En el cas de l’edició catalana, a banda de la traducció de Josep Franco, hi ha hagut un treball d’adaptació de Tina Vallès per ajustar la nomenclatura a la nostra realitat.
Glòria Gorchs






Poemes amb llum de lluna
Maria Dolors Pellicer no és nova en el panorama de la literatura per a infants. La coneixem com a narradora, com a creadora de materials destinats a l'escola i com a poetessa. És com a poetessa que té publicats Versos diversos,Rimes i riallesVersos de tres saborsLa selva en vers... i que ara ens ofereix els Poemes amb llum de lluna.

Pilar Garcia Aparicio, que analitza la poesia de M. Dolors Pellicer en un interessant article titulat «L'obra poètica de M. Dolors Pellicer», publicat la tardor del 2011 a la revista L'Aiguadolç de València, i que va ser mereixedor del Premi Aurora Díaz Plaja 2012, destacava després de la publicació deVersos diversos: «Aquest primer llibre de poesia significa una continuïtat i al mateix temps una potenciació del geni creatiu de l'obra conreada fins aleshores per l'autora, mateixes preocupacions temàtiques, pel que fa a la continuïtat, i gust per experimentar amb la llengua que, òbviament, es veu incrementat amb el conreu de la poesia».

Com a professora d'escola primària, Pellicer sap molt bé quina és la capacitat lectora dels nens i nenes als quals s'adreça i controla a la perfecció estructures i vocabulari, que són clars, nets, adequats, precisos i rics. Els magnífics dibuixos de Paco Giménez i un petit contrapunt poètic per a cada doble pàgina completen l'obra. Un llibre que hauria de formar part de les lectures habituals en un marc escolar i que es podria utilitzar a les biblioteques com a recurs per iniciar el públic petit en la poesia.
Marta Luna


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Fes el teu comentari....