dimarts, 31 d’octubre del 2017

PROPOSTES LECTURA PER EDATS A LA REVISTA FARISTOL


Una vegada més ací teniu LES PROPOSTES DE LECTURA PER EDATS i 
les seues crítiques que la revista Faristol ha fet per al mes d' octubre.


És tracta d'una revista, editada pel Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, 
on podem trobar cada mes, articles molt interessants i la crítica sobre diferents 
llibres classificats per edats feta per un equip de bons professionals.


Si feu clic en l'enllaç vos portarà directament a la secció de crítica: Un exemple de crítica literària de la revista.

 a partir de 9 anys


El secret de la Sagrada Família
El descobriment d'una carta sorprenent per part d'un brocanter fa néixer una aventura on el misteri, el perill, les conspiracions, la investigació i un repàs de la història al voltant de l'obra més emblemàtica de Gaudí agafen velocitat i atrapen el lector d'aquesta petita novel·la. El brocanter és un home sense escrúpols i una mica cínic que, atent al que revela la carta, voldrà apropiar-se d'un tresor secretament amagat a l'edifici de la Sagrada Família. En el camí es toparà amb dos nens que descobriran el que trama aquest personatge i s'interposaran en els seus plans. 
Es tracta d'una novel·la curta, repartida en capítols breus, on el text de Salvador Comelles flueix amb concisió narrativa i a força de preguntes d’anticipació. L'aventura avança sostinguda sobre una àmplia base de dibuixos en llapis, obra de Francisco Torres Linhart. La novel·la està prolíficament il·lustrada: la meitat del llibre és ocupada per dibuixos que es reparteixen entre pàgines dobles, pàgines completes, mitges pàgines i petites vinyetes, una característica de la col·lecció a la qual pertany, de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, que aborda històries basades en fets i personatges històrics catalans. Tot en el llibre —des del disseny fins a la disposició de les il·lustracions, des de la fluïdesa de la sintaxi fins als canvis de tipografia— facilita la lectura als que comencen a aventurar-se en les seves primeres novel·les. 
El fet que el secret es resolgui després de l'anàlisi atenta de la carta i d’un treball de recerca molt semblant al que pot encarregar-se en un curs escolar de primer cicle li dona al llibre un aire didàctic que en cap moment, però, entela el gaudi que ofereix una bona novel·la d'aventures.
Germán Machadoa partir de 13 anys

Podem dir, sense cap mena de dubte, que la darrera novel·la escrita a quatre mans per Maite Carranza (Barcelona, 1958) i la seva filla Júlia Prats (Barcelona, 1986) és molt divertida, en alguns moments hilarant. És un adjectiu molt i molt difícil d'utilitzar en el món de les novel·les juvenils, tot i que, sortosament, a poc a poc es va fent un forat: recordem, per exemple, el Kamal i els analfabetistes, d'Àngel Burgas. I és que l'humor, un gènere que a casa nostra és molt difícil de trobar, de ben segur que obre moltes portes a joves lectors perquè se sentin abduïts pel món de la lectura. Un gènere, doncs, molt necessari. 

Les autores de Germanes, gossos, friquis i altres espècimens ens conviden a seguir les aventures de la Marina, una noia plena de complexos perquè és la germana petita de la perfecta Àngela. Però una varicel·la obliga la Marina a suplantar-la en el seu viatge a Dublín per aprendre anglès. A partir d'aquí els fets, talment una bola de neu, es van embolicant, amb personatges únics com en Ciceró, un autèntic friqui dels jocs d'ordinador, màfies que roben gossos de concurs i un comando que els allibera, o dues companyes de curs que resulten d'allò més singulars. Un món viu, que atrapa el lector passant per escenes tan i tan divertides com la de la Marina quan va perdent els complements que li han permès convertir-se en l'Àngela o la de l'arribada a l'aeroport i la detenció d'en Ciceró per un trist fuet. 

Malauradament, però, hi mancaria una darrera revisió a fons que hauria convertit aquesta obra en una novel·la rodona. I passo a ressenyar-ne alguns aspectes: com és que la Marina, malgrat haver estat rebaixada pel seu anglès nefast a un segon curs, a partir d'un moment determinat s'entén amb tothom fluidament? Com són de grans els pipicans a Irlanda perquè dues persones no es trobin? Com és que un cotxe familiar (p. 164) passa a ser una camioneta dues pàgines després? Bé, potser és filar molt prim, però un repàs a fons de la novel·la hauria ajudat a llimar aquestes arestes.

Hem de felicitar les autores per aquesta aventura tan reeixida. 
Joan Portell
ALTRES PROPOSTES


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Fes el teu comentari....